Η μουσική συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία

Απονομή βραβείων για τον 1ο μαθητικό διαγωνισμό (2022-2023)

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του ΕΚ “Αθηνά” στο Μαρούσι τις ομάδες μαθητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του έργου ΕπιSTEAMουσική, σε μια εκδήλωση απονομής. Οι μαθήτριες και μαθητές των σχολείων παρουσίασαν τις εμπνευσμένες υποβολές τους και παρέλαβαν τα βραβεία τους από μέλη της ομάδας του έργου καθώς και της Διευθύντριας του ΕΛΙΔΕΚ, Δρ. Κατερίνας Κουραβέλου, η οποία τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της. Τα σχολεία που βραβεύτηκαν ήταν τα εξής:  

  • 1ο βραβείο: Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ/Τ Περιστερίου, με μια υποβολή που πραγματευότανε την μέτρηση του χρόνου μέσω της μουσικής στην εποχή του Γαλιλαίου, που δεν υπήρχε η τεχνολογία χρονομέτρησης. Η παρουσίαση έγινε μέσα από μια ψυχαγωγική μουσικο-θεατρική παράσταση. 
  • 2ο βραβείο: Πειραματικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου, με μια υποβολή που υλοποιούσε το μουσικό όργανο Theremin μέσα από φωτοευαίσθητο αισθητήρα σε Arduino. Η παρουσίαση περιλάμβανε ζωντανή επίδειξη του αποτελέσματος και σύντομη μουσική επίδειξη. 
  • 3ο βραβείο: Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας (διαδικτυακή παρουσία), με μια υποβολή που αξιοποιούσε την πλατφόρμα Scratch για να υλοποιήσει μουσικά παιχνίδια που επιτρέπουν την αναπαραγωγή μουσικής με διαφορετικά ηχοχρώματα με πληκτρολόγηση αριθμών. 

Το επίπεδο των υποβολών και ο ενθουσιασμός των μαθητών ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και δικαιολογεί οποιαδήποτε αισιοδοξία μπορεί να πηγάζει από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Οι καθηγήτριες και καθηγητές των σχολείων που συμμετείχαν εξέφρασαν την επιθυμία να ενσωματώσουν περεταίρω εργαλεία της ΕπιSTEAMουσικής στις μεθόδους διδασκαλίας τους, βλέποντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε η προετοιμασία αλλά και η παρουσίαση των υποβολών στους μαθητές.    Οι διοργανωτές ανυπομονούν να σχεδιάσουν τον αντίστοιχο διαγωνισμό για την επόμενη χρονιά και να υποδεχτούν ομάδες μαθητών από τάξεις γυμνασίου/λυκείου στο ΕΚ “Αθηνά” και τη νέα σχολική χρονιά (2024-2025). 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *