Η μουσική συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (ΙΕΛ)

Εγκαταστάσεις Αθήνα

Αρτέμιδος 6 & Επιδαύρου

15125 Παράδεισος Αμαρουσίου

e-mail: episteamousiki@athenarc.gr

τηλ.: +30 2106875300

Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου:

Δρ. Βασίλης Κατσούρος: vsk@athenarc.gr

Συντονιστής Έργου:

Δρ. Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας: maximos@athenarc.gr

Ερευνητική Ομάδα (ΕΚ Αθηνά)

Ο Βασίλης Κατσούρος είναι Διευθυντής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά (ΕΚ Αθηνά) από τον Ιούνιο του 2019. Αποφοίτησε το 1992 από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1993 έλαβε με διάκριση το μεταπτυχιακό δίπλωμα Μάστερ στις Επικοινωνίες και την Επεξεργασία Σήματος (M.Sc. with Distinction in Communications and Signal Processing) από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 1997 το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο σε μαθηματική μοντελοποίηση και στοχαστικό έλεγχο.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψηφιακή επεξεργασία σήματος, στατιστική ανάλυση, μάθηση μηχανών και τεχνητή νοημοσύνη με εφαρμογές σε μεγάλη ποικιλία σημάτων και δεδομένων (φωνή, μουσική, εικόνα, βίντεο, sensorial data, κ.λπ.). Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων στους παραπάνω τομείς σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, καθώς και διεθνή συνέδρια.

Ο Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας εργάζεται ως ερευνητής στο ευρύτερο πεδίο της Μουσικής Πληροφορικής, εστιάζοντας κυρίως στον συνδυασμό των μαθηματικών και της γνωσιακής επιστήμης για την ανάπτυξη μοντέλων κατανόησης και δημιουργίας μουσικής, ενώ ασχολείται με την επεξεργασία ηχητικού σήματος σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε διάφορα τμήματα μαθήματα που ανήκουν σε μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων γύρω από τα θεωρητικά και υπολογιστικά μαθηματικά, πληροφορική και προγραμματισμό, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και τεχνολογία ήχου. Παράλληλα είναι μουσικός και προγραμματιστής αναπτύσσοντας διαδραστικές μουσικές εφαρμογές ως καλλιτεχνικά εργαλεία, εμπορικά προϊόντα ή σε πλαίσια ερευνητικών έργων. Έχει ολοκληρώσει βασικές σπουδές στα Μαθηματικά, μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Νοημοσύνη και διδακτορικό στις χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μουσική.

Ο Γρηγόρης Μπάστας είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά (ΕΚ Αθηνά). Είναι κάτοχος διπλώματος μηχανικού από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ από το 2017. Στον παρόντα χρόνο εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με θέμα την Επεξεργασία και Αναγνώριση Μουσικών Σημάτων με Σύμμειξη Οπτικής Πληροφορίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι εστιασμένα γύρω από την επεξεργασία ηχητικού σήματος και εικόνας, με έμφαση στη μελέτη και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης.

Ο Κοσμάς Κρίτσης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πληροφορική Ήχου και Μουσικής από το Universitat Pompeu Fabra (UPF), Ισπανία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Πληροφορική από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, γνωστό ως Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Ελλάδα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επεξεργασία σήματος, μηχανική μάθηση, διαδραστικά πολυμέσα και συστήματα.

Ερευνητική Ομάδα (Ελληνογερμανική Αγωγή)

Ο Πέτρος Στεργιόπουλος είναι μουσικός και ερευνητής. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με Δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί» και υποτροφία στις τάξεις Ανωτέρας (Τάξεις Δ. Φωτόπουλου, Urs Rüttimann). Ως εκπαιδευτικός με πλούσια παιδαγωγική εμπειρία έχει υπηρετήσει στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την ιδιωτική. Το 2014 η σύνθεσή του «Ξύπνα Ροζέτα» με συμμετοχή απομακρυσμένων μαθητών, έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της European Space Agency (ESA) ενώ το 2017 η καλή πρακτική της «Παγκόσμιας Όπερας Επιστήμης σε πραγματικό χρόνο» συμπεριελήφθη στην έκδοση του δικτύου Υπουργείων Παιδείας της Ευρώπης (European School Network). Ως ερευνητής εκπροσωπεί από το 2008 την Ελληνογερμανική Αγωγή σε ερευνητικά έργα με επίκεντρο τη σχέση τεχνολογίας και διδασκαλίας φυσικών μουσικών οργάνων ως πράξη πειραματικής ακουστικής μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Ο Μανώλης Χανιωτάκης είναι φυσικός με μεταπτυχιακό στην Πειραματική Σωματιδιακή Φυσική και Υποψήφιος Διδάκτορας στην Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Ως ερευνητής στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή, οι κύριες αρμοδιότητες του αφορούν τη δημιουργία και υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Διερευνητικής Διδασκαλίας Επιστημών (Inquiry Based Science Education) αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη σχολική εκπαίδευση.