Η μουσική συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία

2ος Διαγωνισμός «ΕπιSTEAMουσική» 

Πρόσκληση Συμμετοχής στον Διαγωνισμό “ΕπιSTEAMουσική” 

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, στο πλαίσιο του έργου “ΕπιSTEAMουσική”, διοργανώνει τον διαγωνισμό “ΕπιSTEAMουσική” και προσκαλεί Εκπαιδευτικούς και ομάδες μαθητών των τάξεων Β’-Γ’ γυμνασίου και Α’ Λυκείου (με δυνατότητα συμμετοχής μαθητών και από άλλες τάξεις) από ελληνικά σχολεία να συμμετέχουν με τους μαθητές τους (σε ομάδα έως 30 άτομα) υλοποιώντας δραστηριότητες εκπαίδευσης STEAM (Science Technology Engineering Arts and Mathematics) με εστίαση στον ήχο και τη μουσική

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εμπλοκή των μαθητών και των μαθητριών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία, καθώς και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από τη μουσική και τον ήχο με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Οι δραστηριότητες που θα υποβληθούν, κατόπιν συναίνεσης των δημιουργών τους ή/και των εχόντων την επιμέλειά τους, θα αναρτηθούν στο αποθετήριο του ιστοτόπου της ΕπιSTEAMουσικής (https://episteamousiki.athenarc.gr), εμπλουτίζοντάς το με δραστηριότητες οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στην τάξη. Επιπλέον, καθώς θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα σχολεία να τις υλοποιήσουν.  

Οδηγίες συμμετοχής 

Βήμα 1: Να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους με email στο episteamousiki@athenarc.gr

Βήμα 2: Να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν τη STEAM δραστηριότητα που θα υποβάλλουν, η οποία θα συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά με τη μουσική. Η επιλογή της δραστηριότητας είναι ελεύθερη (δείτε τα κριτήρια αξιολόγησης παρακάτω για κάποιες γενικές προδιαγραφές). 

Βήμα 3ο: Να υποβάλλουν τη δραστηριότητα σε ένα συμπιεσμένο φάκελο (σε μορφή .zip) που θα περιλαμβάνει τα εξής: 

  • Αρχείο με την περιγραφή της δραστηριότητας 
  • Οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό αρχείο που περιγράφει καλύτερα στοιχεία από την εκτέλεση της δραστηριότητας (π.χ. αρχείο βίντεο ή φωτογραφιών) 

Η υποβολή θα γίνει μέσα από σύνδεσμο που θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες σαν απάντηση στο αρχικό email που θα στείλουν για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δραστηριοτήτων είναι η Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. 

Αξιολόγηση συμμετοχών 

Οι δραστηριότητες θα αξιολογηθούν από διεπιστημονική επιτροπή με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: 

  • Πληρότητα περιγραφής της δραστηριότητας. 
  • Προώθηση δεξιοτήτων δημιουργικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας. 
  • Εύρος διεπιστημονικότητας και βάθος προσφερόμενων γνώσεων. 

Η επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από τις συμμετέχουσες ομάδες να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους. 

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 26 Απριλίου 2024

Έπαθλα και βράβευση 

Οι τρεις πρώτες ομάδες θα λάβουν ως έπαθλο ένα Arduino kit. H πρώτη στη βαθμολογία νικητήρια ομάδα θα προσκληθεί να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στο Μαρούσι και να παρουσιάσει τη δραστηριότητά της σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου 2024. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της νικήτριας ομάδας θα καλυφθούν από τους διοργανωτές. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (live streaming). 

Στοιχεία επικοινωνίας 

Email: episteamousiki@athenarc.gr

Τηλ: 2106875307  

Οργανωτική Επιτροπή: 

Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά 

Δρ. Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής ΙΕΛ 

Δρ. Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας, μεταδιδακτορικός ερευνητής 

Γρηγόρης Μπάστας, υποψήφιος διδάκτορας-ερευνητής 

Κοσμάς Κρίτσης, υποψήφιος διδάκτορας-ερευνητής 

Ελληνογερμανική Αγωγή 

Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης 

Πέτρος Στεργιόπουλος, Μουσικός, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης 

Μανόλης Χανιωτάκης, Φυσικός, υποψήφιος διδάκτορας-ερευνητής, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης 

Επιτροπή Αξιολόγησης: 

Θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Όροι συμμετοχής 

  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό γίνεται δωρεάν και δεν θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό, ή για οποιονδήποτε άλλον φορέα. 
  • Οι υποβολές δεν θα αξιοποιηθούν για οικονομικό όφελος (με εμπορία ή διαφήμιση, κτλ), αλλά μόνο για εκπαιδευτικού σκοπούς, ενισχύοντας τη δωρεάν και ελευθέρα προσβάσιμη εκπαίδευσή. 
  • Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και πραγματοποιείται μόνο κατόπιν συναίνεσής τους και των κηδεμόνων τους. 
  • Η δημοσιοποίηση των υποβολών θα γίνει κατόπιν έγγραφης συναίνεσης από τους δημιουργούς ή/και των εχόντων την επιμέλειά τους. 
  • Τα πνευματικά δικαιώματα των υποβολών, ανεξάρτητα από το αν θα δημοσιευθούν, ανήκουν στους δημιουργούς τους, ενώ η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων εξασφαλίζεται από τους διοργανωτές. 
  • Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται εκτός ωρών διδασκαλίας. 
  • Μετά τη λήξη όλων των διαδικασιών του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποτιμήσουν τον διαγωνισμό προαιρετικά, κατόπιν επικοινωνίας από τους διοργανωτές. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *